• Masterenzo Mastering - the Golden Hour.jpg
 • Masterenzo Mastering rack
 • Masterenzo working at his mastering studio
 • Studio rack and desk
 • The rack
 • The mastering studio
 • Masterenzo working at his mastering studio
 • Masterenzo Mastering speaker systems
 • Masterenzo at work

"premium mastering studio"

"Masterenzo heeft ervoor gezorgd dat mijn eindproduct naar een hoger plan is getild. Alle details en nuances in de mix zijn subtiel geaccentueerd en alle nummers samen zijn een echt geheel geworden met een extra drive en glans.
Thanks Renzo, volgende keer weer!"
John F Klaver, John F Klaver Band (Blues, Americana, Pop)

Het coronavirus

Het coronavirus treft ons allemaal maar gelukkig zijn bijgewoonde (attended) mastersessies bij Masterenzo Mastering weer mogelijk.
Een maximum van 2 personen kan aanwezig zijn bij de mastering sessie, met inachtneming van de coronamaatregelen.

Boek je (bijgewoonde) sessie gemakkelijk via de contact pagina!

Blijf gezond en maak fantastische muziek!

Mastering bij Masterenzo

Masterenzo Mastering is de mastering studio van engineer Renzo van Riemsdijk in Rotterdam.
Masterenzo Mastering doet geen opname of mix, alleen mastering!

Bij mastering wordt het uiterste uit een mix gehaald voor een maximale luisterervaring op elk afspeelmedium en in elke setting. Energie en connectie zijn belangrijke eigenschappen van een goede master.

Denk bijvoorbeeld aan een vinyl album in alle rust met een goed glas wijn of whiskey (iets anders mag ook) tegenover een fietstocht door de stad met je favoriete muziek op je koptelefoon of oortjes.
 

Waarom Masterenzo Mastering?


Bij mastering zijn een aantal zaken erg belangrijk:

 1. Ervaring! -Ervaring kun je niet kopen of leren uit een boekje. Een stel goed getrainde oren met een ruime ervaring van meer dan 17 jaar zijn zo'n beetje het belangrijkste instrument van een masteraar.
 2. Emotionele impact en connectie: goede mastering verbindt muziek met jou, de luisteraar, en vertelt het verhaal van een song, ep of album zoals de artiest het bedoeld heeft. Het draait allemaal om:
 3. Energie! -Volume is tegenwoordig van ondergeschikt belang onder meer vanwege loudness normalization, een middel dat gebruikt wordt door streaming muziekservices zoals Spotify, Tidal, Deezer en Apple Music om het afspeelvolume van verschillende tracks gelijk te houden.
 4. De technische kant: het maken van de juiste files voor een release via de verschillende kanalen (streaming/YouTube, vinyl, cd, cassette).
  Editing en compilatie van de files voor een release op vinyl of cd horen hier ook bij.

Masterenzo Mastering heeft albums en ep's van vele artiesten gemasterd waaronder de John F Klaver Band, Phil Bee, Simon Stokvis, Voncken, The Legendary Orchestra Of Love en Gery Mendes.
Ander mastering gerelateerd werk bestaat onder meer uit mastering van leaders voor radiostation 100% NL en van radiocommercials voor de o.m. Open Universiteit.
 

Muziek gemasterd door Masterenzo Mastering


De Mastered by Masterenzo Mastering playlist op Spotify bevat een ruime selectie van tracks, albums en ep's, gemasterd door Masterenzo Mastering.
Daarnaast zijn er de mastering samples en de YouTube video's.

Neem ook 'ns een kijkje bij de columns die ik maandelijks schrijf voor de Rotterdamse Popunie over het vak van masteringtechnicus.

Visie en werkwijze

Masterenzo Mastering valt op door een zeer persoonlijke benadering met een gunstige prijs-kwaliteitsverhouding.

De visie is beïnvloed door mastering icoon Bernie Grundman, een Amerikaanse engineer, verantwoordelijk voor de sound van vele legendarische albums, waaronder 'Aja' van Steely Dan, Prince's 'Purple Rain' en 'Thriller' van Michael Jackson.
Zijn visie, oren en zijn filosofie over mastering zijn een schoolvoorbeeld van transparantie, muzikaliteit, energie en connectie.

Tijdens een mastersessie ga ik uit van het best klinkende nummer met de meeste energie. Deze song fungeert als uitgangspunt (referentie).
De overige tracks breng ik met precisie en aandacht naar hetzelfde niveau van energie en 'vibe'.

Van huis uit ben ik gitarist, al speel ik tegenwoordig alleen nog in de woonkamer. Ik weet wat ik wil horen en kan dit vertalen naar mastering die verbindt met de buitenwereld. Met jullie als artiest én met jullie luisteraars.

Geboren in de jaren '70 ben ik zeer geïntrigeerd door de verbluffende geluidskwaliteit van vele albums uit die tijd. Luister bijvoorbeeld eens naar 'Rumours' van Fleetwood Mac en wees getuige van het ontzettend hoge niveau van de productie (en de geluidskwaliteit) en vraag jezelf af:
is harder ook echt beter?


Als je songs gemasterd wilt hebben kun je het contactformulier onderaan deze pagina gebruiken. Na invullen van het formulier en het doorsturen van de mixen (bij voorkeur via WeTransfer) neem ik contact met je op en ontvang je een offerte op maat.
Na akkoord ga ik gelijk aan de slag met als voordeel dat ik de tracks al heb kunnen beluisteren. Dat werkt prettig en snel.

Als je wilt, beoordeel ik de mix(en) eerst zodat ik nog feedback kan geven.

Tijdens een bijgewoonde sessie is het ook belangrijk om de oren rust te gunnen tijdens een pauze. Onze tuin is hiervoor uitermate geschikt.
Bakker Van den Berg maakt de lekkerste broodjes en bevindt zich op slechts 3 minuten lopen van de studio.

Het bijwonen van de mastersessie brengt geen extra kosten met zich mee.

Sessie boeken? Gebruik het contactformulier onderaan deze pagina!

De studio

De studio is gelegen in een sfeervol oud huis uit 1927. Het idee achter de studio is om een huiskamersfeer te creëren.
De kamer klinkt bijzonder goed en maakt connectie met de buitenwereld via daglicht en prachtige glas-in-lood ramen.

Korte signaalweg: een krachtig enkel rack met een uitgekiende selectie van gemodificeerde buizen en solid state apparatuur voor maximale flexibiliteit.
Analoge apparatuur wordt aangevuld met enkele plug-ins voor processing niet haalbaar met analoge gear: een sprookjeshuwelijk tussen analoog en digitaal....

Het hart van de studio bestaat uit de op eigen specificaties door de geniale Joost Riphagen gebouwde speakers met Peerless en Vifa drivers en externe crossovers. Ze passen akoestisch perfect in de ruimte en vormen samen met de Finse Amphion Two15 speakers de perfecte afluistering voor mastering: nauwkeurig én muzikaal.

Neem gerust contact op als je vragen hebt over wat Masterenzo Mastering voor jouw band of project kan betekenen!

Over Masterenzo

Masterenzo.pngMasterenzo is Renzo van Riemsdijk, geboren in het Gelderse Ede in het jaar 1973.

Na een studie chemie in Arnhem begon mijn muzikale carrière midden jaren '90 met een studie elektrisch gitaar aan het Rotterdams Conservatorium.
Tijdens en na mijn studie heb ik als gitarist (elektrisch, akoestisch en lapsteel) aan veel projecten meegedaan en heb ik in vele bands gespeeld, veelal in het pop/rock en singer-songwriter genre.

De groeiende interesse in de kwaliteit en uiteindelijke klank van opnames leidde in 2003 tot de start van mijn eigen mastering homestudio: de Masterenzo Audio Room.

Na 6 jaar te hebben gewerkt in mijn thuisstudio ben ik gaan werken in Rotterdamse studio's als de Excess Studio's (2009-2012) en de Real Music Room (2012-2015). Medio 2015 was de tijd rijp voor een volgende stap: een eigen volwaardige mastering studio: Masterenzo Mastering, gelegen in het Rotterdamse Overschie.

Naast mastering luister ik graag naar muziek op vinyl of cd. Ik ben een groot fan van chocolade, goede koffie en Schotse whisky en ik kook graag. Regelmatig ben ik met vrienden te vinden in de Rotterdamse binnenstad.

Meer over mij is te lezen in het interview wat ik in mei van dit jaar gaf aan het Algemeen Dagblad.

Columns

Ik schrijf maandelijks een column over mastering voor het Rotterdamse muziekplatform Popunie. Hiermee hoop ik de vele onduidelijkheden die er bestaan over mastering (is mastering echt "black art"?) zoveel mogelijk op te helderen.

Ik beschrijf zowel de emotionele kant van onze muziekbeleving als de meer technische zaken rond het vak mastering.
Nieuwsgierig geworden?


"Renzo is een ware professional die een hoge kwaliteit levert. Hij is snel en erg relaxed om mee te werken. Tnx voor het puike werk Renzo!"
Martijn Spierenburg, Spierenburg Music (Producer)

Tarieven

Masterenzo Mastering hanteert een basistarief van 50 euro per track.
Hoe meer tracks je wilt laten masteren in 1 sessie/opdracht, des te voordeliger wordt het totaalbedrag. Al vanaf 4 songs is mastering voordeliger per song.

Een gespecificeerde prijslijst is verkrijgbaar op aanvraag.

Voor dit bedrag krijg je:

 1. Feedback op je mixen. Als je wil dat ik eerst naar je mixen luister voor wat extra feedback: geen probleem, laat het me weten via het contactformulier of stuur me een e-mail.
 2. Masters in hoge resolutie (24-bit).
 3. 16 en 24-bit masters voor streaming muziekdiensten zoals Spotify, Deezer, Tidal, Apple Music, YouTube etc.
  Sommige aggregators (partij tussen artiest en streamingdienst) accepteren naast 16-bit óók 24-bit bestanden.
 4. Revisies van je masters, 100% tevreden zijn met het eindresultaat vind ik erg belangrijk.

Wil je je muziek uitbrengen op vinyl, dan heb je aparte files voor de verschillende kanten van de LP nodig.
Let op: in de meeste gevallen kunnen voor een release op vinyl de originele masters gebruikt worden. 
De kosten voor het maken van files voor vinyl bedragen 30 euro voor een standaard LP album (2 kanten).

Heb je plannen voor een release op cd, dan kan ik een DDP fileset voor je maken die rechtstreeks naar de cd perserij kan worden gestuurd.
Bij de DDP wordt een speciale player geleverd (geen installatie nodig). Zo kun je een exacte kopie van de cd beluisteren en controleren.
In een DDP staat relevante informatie zoals ISRC-codes, pauzes tussen de tracks en CD-Text.
Het maken van een DDP fileset kost 30 euro.

Alternatieve masters (radio edits of instrumentals met identieke settings) kosten 20 euro per song.


Alle genoemde bedragen zijn exclusief 21% btw.

Buiten Nederland en binnen de EU betaal je geen btw als je een geldig btw-nummer kunt overleggen.
Eigenaar van een bedrijf buiten de EU? In dat geval geldt de btw-wetgeving van het eigen land.


Er is geen verschil in prijs tussen een bijgewoonde of niet-bijgewoonde mastering sessie!

Boek je sessie gemakkelijk via het contactformulier onderaan deze pagina.

Nuttige informatie

Voorbereiding van songs voor mastering

 1. Heb je een stel extra oren nodig tijdens het mixproces? Stuur me vooraf de mixen, ik zal er aandachtig naar luisteren en feedback geven.
  Alles wat nodig is voor een zo goed mogelijk eindproduct!
 2. Houd rekening met een paar dB's headroom wanneer mixen gebounced worden naar stereo.
  Volume is bij een mix van minder belang.
 3. Gebruik geen leveling tools zoals limiters of normalizers op de stereo bus, tenzij deze een onderdeel zijn van de sound.
 4. Verander nooit de sample rate (kHz) van de files.
 5. Render/bounce je bestanden als 24-bit of 32-bit floating point data files (wav of aif), 16-bit en mp3 bestanden zijn niet geschikt voor mastering!
  Als je 24-bit bestanden aanlevert is het een goede gewoonte om 24-bit dither gebruiken als allerlaatste stap voor het bouncen/renderen van je mix. Gebruik hierbij geen noiseshaping.
 6. Vergeet niet om een ISRC-nummer aan te vragen, het is gratis! Check de Sena website als je een code wilt aanvragen.
  Wil je meer weten over ISRC, neem dan 'ns een kijkje op de FAQ pagina.

Loudness (volume), is het echt zo belangrijk?

Het menselijk gehoor is bijzonder gevoelig voor veranderingen in volume. Zodra een song 1 dB harder wordt afgespeeld zal het merendeel van de luisteraars de luidere song als beter ervaren.

Maar we hebben zelf de beschikking over een volumeknop, dus we kunnen iedere song afspelen zo luid als we maar willen.
Bovendien zal door loudness normalization iedere track globaal op eenzelfde volume worden afgespeeld.

Sterker: muziek die minder hard is gemasterd behoudt meer van de oorspronkelijke energie in een opname (transients, microdynamiek) en zal levendiger klinken dan wanneer een hard gemasterde song (luider dan -10 LUFS) op exact hetzelfde volume wordt afgespeeld.

Loudness normalization en Spotify

Zonder loudness normalization (optie 'volume normaliseren' in Spotify) wordt iedere track op het volume afgespeeld waarop het is gemasterd.
Het aanleveren van een luide master zal er zeker voor zorgen dat je track harder wordt afgespeeld.
Maar: zodra loudness normalization wordt ingeschakeld, worden alle songs op Spotify (en de andere streamingdiensten) afgespeeld op een genormaliseerd volume. De standaard instelling voor Spotify is een afspeelvolume van ongeveer -14 LUFS.
Nummers die luider zijn gemasterd dan deze waarde zullen zachter worden afgespeeld met minder energie en minder dynamiek als resultaat.

Tijdens mastering ligt mijn focus niet zozeer op volume maar vooral op energie en dynamiek.
Muziek draait om connectie en die connectie wordt alleen maar beter als muziek goed klinkt!

Dit is wat Spotify zelf zegt over loudness normalization. (Engels)

Spotify.png


Columns over loudness

Over onder andere het onderwerp loudness schrijf ik maandelijks columns voor het Rotterdamse muziekplatform Popunie.


Hieronder een voorbeeld van wat er is gebeurd tijdens de loudness war met 'Sledge Hammer' van Peter Gabriel.
Is harder echt beter en lijkt het meer impact te hebben? Of (b)lijkt de originele master uit 1986 toch meer energie en connectie te hebben?


"Renzo heeft de tracks van onze eerste EP gemasterd, naar volle tevredenheid!
De nummers zijn echt een stuk dynamischer geworden, elke euro waard. Ook denkt Renzo prima mee in de rest van het proces, bijvoorbeeld het toekennen van ISRC's en het aanleveren bij de drukkerij.
Onze volgende EP en het album worden wat ons betreft ook door Masterenzo Mastering gedaan."
Jasper van Vught, The Legendary Orchestra Of Love (Rock)

Mastering voor vinyl

Voor een standaard vinyl album heb je 2 bestanden nodig: één voor kant A en één voor kant B.
Vaak kunnen de masters die als basis dienen voor streaming ook prima worden gebruikt voor vinyl.

In bepaalde gevallen kan het beter zijn om aparte masters voor vinyl te maken. Dit hangt onder meer af van het volume, (de hoeveelheid) limiting en in mindere mate scherpe s/f-klanken (sibilance) en de aanwezigheid van stereo informatie in het lage-tonen-bereik.

Bij vinyl geldt wel: hoe hoger het volume, hoe korter de speelduur. Houd hier rekening mee bij het bepalen van de volgorde van stukken op het album.

Uiteindelijk maakt de technicus bij de vinylperserij (vinylsnijder/cutting engineer) de laatste beslissingen/aanpassingen voor een technisch goede transfer naar vinyl.

Wil je 100% zekerheid? Alleen een testpersing kan eventuele technische problemen bij een release op vinyl onthullen.
Mocht je vinyl overwegen, overweeg dan zeker ook een testpersing. Het kost extra tijd en geld maar is het 100% waard!

Meer info over mastering voor vinyl kun je vinden op de FAQ pagina.

Vinyl!


"Wij hebben ons (vinyl) album "Good Vibes & High Tides" laten masteren door Renzo van Masterenzo Mastering.
Al vanaf het begin was er goede communicatie en kregen we zeer nuttige feedback van Renzo over onze mix en hoe we deze het beste konden aanleveren voor de master.
We hebben ervoor gekozen om erbij te zijn tijdens het masteren. Dit hebben we als zeer prettig ervaren. Een relaxte maar geconcentreerde sfeer bij Renzo thuis, de oren rust gunnend tijdens het chillen in de tuin.
Hij wilde dat wij helemaal tevreden zouden zijn over het resultaat. En dat zijn we zeker!
Ik kan hem zeker aanbevelen om mee samen te werken. Een absolute prof en gewoon ook een hele relaxte gast!"
Sander Haagmans & Iwan Wijnen, The Whims of the Great Magnet (Stoner Rock)

Meer info?

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

 

 

 

 

 

Columns

 

 

 

 

 

 

Samples

 

 

 

 

 

 

Video

 

 

 

 

 

 

Clients

 

 

 

 

 

 

Reviews

 

 

 

 

 

 

Apparatuur

 

 

 


"Een gedreven professional die een hele mooie sound neerzet en heel goed weet wat de muziek vraagt."
Dina (Singer-Songwriter met West Afrikaanse invloeden)
Album My Own Way


Masterenzo Mastering is een Apple goedgekeurde Apple Digital Masters studio.
Wil je meer weten over Apple Digital Masters? Lees deze paper (Engels).

Apple-Digital-Masters.png

Contactgegevens Masterenzo Mastering

Vul het formulier in en ontvang een offerte op maat

Boek hier je mastersessie

Gebruik het formulier als je een mastersessie wilt boeken en ontvang een offerte op maat, gebaseerd op 50 euro per track (excl. 21% BTW).
Ook als je me een bericht wilt sturen kun je hiervoor het formulier gebruiken.

Hoe meer tracks je gemasterd wilt hebben, hoe hoger de korting op de totaalprijs, mits de songs gebundeld zijn in 1 sessie. Korting begint al vanaf 4 songs.

Voor de uiteindelijke prijs maakt het geen verschil of je de mastering sessie bijwoont of niet.

Vereist
Vereist

Lees eerst de instructies voor het voorbereiden van je songs voor mastering voordat je je files uploadt.

Voor het uploaden van bestanden kun je het beste WeTransfer gebruiken.

Normaal gesproken zullen je tracks binnen 2 of 3 werkdagen klaar zijn.
Mocht je vastzitten aan een deadline: laat het me weten, dan kan ik daar rekening mee houden!

Adres studio

Masterenzo Mastering
Renzo van Riemsdijk
Schielaan 32 A
3043 HC Rotterdam

Gratis parkeren


 telephone.png    06-21 462 953

 envelope.png    renzo[at]masterenzo.nl

 globe.png    www.masterenzo.nl

 WeTransfer.png    masterenzo.wetransfer.com


Kamer van Koophandel Rotterdam: 24 34 28 39

btw-nummer: NL001919857B67Renzo in de studio van Masterenzo Mastering

© 1973 Masterenzo Mastering | Rotterdam