• slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide

"Premium Mastering Studio"

"Renzo is een ware professional die een hoge kwaliteit levert. Hij is snel en erg relaxed om mee te werken. Tnx voor het puike werk Renzo!"
Martijn Spierenburg, Spierenburg Music (Componist, sound design, toetsenist Black Nazareth, Within Temptation)

Mastering bij Masterenzo

Masterenzo Mastering is de studio van masteringtechnicus Renzo van Riemsdijk in Rotterdam.

Tijdens mastering wordt het uiterste uit een mix gehaald voor een maximale luisterervaring op elk afspeelmedium en in elke setting.
Een goede master geeft energie en levert daarmee de ultieme connectie tussen artiest en luisteraar.

Denk bijvoorbeeld aan een vinyl album in alle rust met een goed glas wijn of whiskey (iets anders mag ook) tegenover een fietstocht door de stad met je favoriete muziek op je koptelefoon of oortjes.

Masterenzo Mastering doet geen opname of mix, alleen mastering!

Waarom Masterenzo Mastering?

Bij mastering zijn een aantal zaken belangrijk:

 • Ervaring! -Ervaring kun je niet kopen of leren uit een boekje. Een stel goed getrainde oren met een ruime ervaring van meer dan 18 jaar zijn zo'n beetje het belangrijkste instrument van een masteraar.
 • Emotionele impact, connectie: goede mastering verbindt muziek met jou, met de luisteraar en vertelt het verhaal van een song, ep of album zoals de artiest het bedoeld heeft. Het draait allemaal om:
 • Energie! -Volume is tegenwoordig minder belangrijk, onder meer vanwege loudness normalization wat gebruikt wordt door streaming muziekservices om het afspeelvolume binnen playlists gelijk te houden.
 • De technische kant: het maken van de juiste files voor een release via de verschillende kanalen (vinyl, streaming/Youtube, cd, cassette).
  Editing en compilatie van de files hoort hier ook bij.

Visie en Werkwijze

Mijn visie is mede beïnvloed door mastering icoon Bernie Grundman, een Amerikaanse engineer en verantwoordelijk voor de sound van vele legendarische albums, waaronder 'Aja' van Steely Dan, Prince's 'Purple Rain' en 'Thriller' van Michael Jackson.
Zijn visie, oren en zijn filosofie over mastering zijn een mooi voorbeeld van transparantie, muzikaliteit, energie en connectie.

Tijdens een mastersessie neem ik het best klinkende nummer met de meeste energie als uitgangspunt.
Deze song dient vervolgens als de referentie van waaruit ik de overige tracks met precisie en aandacht naar hetzelfde niveau van energie en 'vibe' zal brengen.

Van huis uit ben ik gitarist, al speel ik tegenwoordig alleen nog in de woonkamer. Als muzikant weet ik wat ik wil horen en weet ik dit te vertalen naar dynamisch klinkende masters die verbinden met de buitenwereld. Met jullie als artiest én met jullie luisteraars.

Geboren in de jaren '70 ben ik zeer geïntrigeerd door de verbluffende geluidskwaliteit van vele albums uit die tijd. Luister bijvoorbeeld eens naar 'Rumours' van Fleetwood Mac en wees getuige van het ontzettend hoge niveau van de productie (en de geluidskwaliteit) en vraag jezelf 'ns af: Is harder ook echt beter?

Ik wil dat iedere klant, iedere band en elke artiest 100% tevreden is met het resultaat. Masterenzo Mastering valt verder op door de zeer persoonlijke benadering tot ieder project en elke song, in combinatie met snelle doorlooptijden.

Muziek gemasterd door Masterenzo Mastering

Masterenzo Mastering heeft albums en ep's van vele artiesten gemasterd waaronder Charlie Dée/Hédi Carlee, Ocobar, Black Nazareth, de John F Klaver Band, Phil Bee, Simon Stokvis, Voncken en Gery Mendes.

Ander werk bestaat onder meer uit mastering van leaders voor radiostation 100% NL en commercials voor radio en TV.

De Mastered by Masterenzo Mastering playlist op Spotify bevat een ruime selectie van de vele songs, albums en ep's, gemasterd door Masterenzo Mastering. Daarnaast zijn er mastering samples om muziek voor en na mastering te vergelijken en op de videopagina vind je Youtube muziekvideo's.

Boek je mastersessie

Als je songs gemasterd wilt hebben kun je het contactformulier onderaan deze pagina gebruiken. Na invullen van het formulier en het doorsturen van de mixen neem ik contact met je op en ontvang je een offerte op maat.
Na akkoord ga ik gelijk aan de slag met als voordeel dat ik de nummers al heb kunnen beluisteren. Dat werkt prettig en snel.

Als je wilt, beoordeel ik de mix(en) eerst zodat ik je kan voorzien van feedback.
Overweeg je een fysieke release? Kijk 'ns bij de services voor meer info.

Tijdens een bijgewoonde sessie is het ook belangrijk om de oren rust te gunnen tijdens een pauze. Onze tuin is hiervoor uitermate geschikt.
Bakker Van den Berg maakt de lekkerste broodjes en bevindt zich op slechts 3 minuten lopen van de studio.

Het bijwonen van de mastersessie brengt geen extra kosten met zich mee.
Sessie boeken? Gebruik het contactformulier onderaan deze pagina.

De Studio

De studio is gelegen in een sfeervol oud huis uit 1928. Het idee achter de studio is het creëren van een huiskamersfeer.
De kamer klinkt bijzonder goed en maakt connectie met de buitenwereld via het daglicht door prachtige glas-in-lood ramen.

Het hart van de studio bestaat uit de, op eigen specificaties door de geniale Joost Riphagen gebouwde, speakers met Peerless en Vifa drivers en externe crossovers. Ze passen akoestisch perfect in de ruimte en vormen samen met de Finse Amphion Two15 speakers de perfecte afluistering voor mastering: nauwkeurig én muzikaal.

Ik maak gebruik van een enkel rack met mijn uitgekiende selectie van gemodificeerde buizen en solid state gear: maximale flexibiliteit met korte signaalwegen. Analoge apparatuur wordt aangevuld met enkele plug-ins voor processing niet haalbaar in de analoge wereld: het sprookjeshuwelijk tussen analoog en digitaal...

Neem gerust contact op als je wilt weten wat Masterenzo Mastering voor jouw band of project kan betekenen!

Over Masterenzo

Masterenzo.pngHi! Ik ben Masterenzo ofwel Renzo van Riemsdijk. Geboren in het Gelderse Ede in het jaar 1973 ontdekte ik op 15-jarige leeftijd de gitaar. Drie jaar later speelde ik elektrisch gitaar in mijn eerste band.

Na een studie chemie in Arnhem begon ik midden jaren '90 met een studie elektrisch gitaar aan het Rotterdams Conservatorium. Tijdens en na mijn studie ben ik als gitarist (elektrisch, akoestisch en lapsteel) betrokken geweest bij vele projecten en heb ik gespeeld in vele bands, veelal in het pop/rock en singer-songwriter genre.

De groeiende interesse in de kwaliteit en uiteindelijke klank van opnames tijdens mijn studie leidde in 2003 tot de start van mijn eigen mastering homestudio: de Masterenzo Audio Room.

Na 6 jaar te hebben gewerkt in mijn thuisstudio ben ik gaan werken in Rotterdamse studio's als de Excess Studio's (2009-2012) en de Real Music Room (2012-2015). Medio 2015 was de tijd rijp voor een volgende stap, een eigen volwaardige mastering studio: Masterenzo Mastering, gelegen in het Rotterdamse Overschie.

Naast mastering luister ik graag naar muziek op vinyl of cd. Ik ben een groot fan van chocolade, goede koffie en Schotse whisky en ik kook graag. Ik ben regelmatig met vrienden te vinden in de Rotterdamse binnenstad.

Lees meer over mij in het interview wat ik in mei 2020 gaf aan journalist Lex Bezemer van het Algemeen Dagblad.

Columns Popunie

Ik schrijf maandelijks columns over mastering voor het Rotterdamse muziekplatform Popunie. Hiermee hoop ik de vele onduidelijkheden die er bestaan over mastering (Is mastering echt "black art"?) enigszins op te helderen.

Ik beschrijf zowel de emotionele kant van onze muziekbeleving als de meer technische facetten van het vak mastering.

Nieuwsgierig?

Services

Dit is allemaal inbegrepen in de basisprijs voor mastering bij Masterenzo:

 • Indien nodig, feedback op je mixen.
 • Masters in hoge resolutie (24 bit).
 • 24 en 16 bit masters voor streaming muziekdiensten zoals Spotify, Deezer, Tidal, Apple Music, Youtube etc.
  Vele aggregators (partij tussen artiest en streamingdienst) accepteren naast 16 bit óók 24 bit bestanden.
 • Het embedden van ISRC codes (indien beschikbaar) om de verdeling van muziekrechten te vergemakkelijken.
 • Een revisie van je master(s), totdat je 100% tevreden bent met het eindresultaat.

Ik moedig je aan om de mastersessie bij te wonen: er is geen verschil in prijs tussen een bijgewoonde of een niet bijgewoonde sessie. 


Stuur je mixen via WeTransfer:


Mastering voor vinyl, cd of muziekcassette

Wil je je muziek uitbrengen op een fysiek medium zoals vinyl of muziekcassette, dan heb je aparte files voor de kanten van een LP of cassette nodig.
Dit betekent niet dat je hiervoor per se aparte masters nodig hebt. In de meeste gevallen voldoen de originele masters.

Voor een release op cd heb je een DDP fileset nodig.
DDP bevat relevante informatie zoals ISRC-codes, pauzes tussen de tracks en cd-text.
Bij de DDP wordt een player geleverd (geen installatie nodig) om een exacte kopie van de cd te kunnen beluisteren en controleren.

Meer info over mastering voor vinyl kun je vinden op de FAQ pagina.

De Masterclass

Ik krijg regelmatig het verzoek mijn kennis en ervaring over mastering te delen. De schakel tussen mix en master is erg belangrijk. De Masterclass bestaat uit een privésessie in de studio waarin ik dieper in zal gaan op wat er zoal tijdens een mastersessie gebeurt en waarom een betere mix leidt tot het beste eindresultaat. Daarnaast komen verschillende andere onderwerpen zoals o.a. mastering voor streaming services en vinyl aan bod.

Verwacht niet dat je na een dag een masteringtechnicus bent, maar zie het als een leuke dag met koffie, kennis en een kijkje in de keuken die mastering heet.

De Masterclass is gebaseerd op een uurtarief van 65 euro. Op verzoek kan de Masterclass ook online gegeven worden met de mogelijkheid tot het uitnodigen van meerdere deelnemers.

Interesse?

"De keuze voor jouw mastering studio is een gevoelskwestie geweest.
Ik ben je erkentelijk voor je oprechtheid, aandacht en uitleg en ook het proces vond ik erg leuk.
Naar mijn mening zijn de tracks vele malen beter gaan klinken en ik ben dan ook zeer tevreden."

Misha Schreiner (Pop, Alternative)

Tarieven Mastering

Masterenzo Mastering hanteert een basistarief van 50 euro per song.

Hoe meer songs je wilt laten masteren in 1 sessie, des te voordeliger wordt het totaalbedrag.
Vanaf 4 songs wordt mastering goedkoper per song.

 • Compilatie voor een standaard 2 kanten vinyl (10" of 12"): 45 euro.
 • Compilatie voor een standaard release op muziekcassette (2-kanten): 45 euro.
 • DDP fileset voor cd-productie: 45 euro.
 • Alternatieve masters, zoals instrumentals (met identieke processing): 20 euro per song.
 • De Masterclass (bijgewoond): 65 euro per uur.

Betaalmethodes: bankoverschrijving (factuur en Tikkie).

Alle genoemde bedragen zijn exclusief 21% btw.

Buiten Nederland en binnen de EU betaal je geen btw als je een geldig btw-nummer kunt overleggen.
Eigenaar van een bedrijf buiten de EU? In dat geval geldt de btw-wetgeving van het eigen land.


"Masterenzo heeft ervoor gezorgd dat mijn eindproduct naar een hoger plan is getild. Alle details en nuances in de mix zijn subtiel geaccentueerd en alle nummers samen zijn een echt geheel geworden met een extra drive en glans.
Thanks Renzo, volgende keer weer!"
John F Klaver, John F Klaver Band (Blues, Americana, Pop)

Nuttige Informatie

Voorbereiding van songs voor mastering

 1. Ten eerste: check en dubbelcheck je mix(en) zorgvuldig voordat je deze doorstuurt naar de mastering studio.
 2. Heb je een stel extra oren nodig tijdens het mixproces? Stuur me vooraf de mixen, ik zal er aandachtig naar luisteren en feedback geven.
  Alles wat nodig is voor een zo goed mogelijk eindproduct!
 3. Houd rekening met wat headroom wanneer mixen gebounced worden naar stereo.
  Volume is bij een mix van minder belang.
 4. Gebruik geen leveling tools zoals limiters of normalizers op de stereo bus, tenzij deze een onderdeel zijn van de sound.
 5. Verander nooit de sample rate (kHz) van de files.
 6. Render/bounce je bestanden als 24 bit of 32 bit floating point data files (wav of aif), 16 bit en mp3 bestanden zijn niet geschikt voor mastering.
  Als je 24 bit bestanden aanlevert, is het een goede gewoonte om 24 bit dither gebruiken als allerlaatste stap voor het bouncen/renderen van je mix. Gebruik hierbij geen noise shaping.
 7. Vergeet niet om een ISRC-nummer aan te vragen, het is gratis. Check de Sena website voor info en om een code aan te vragen.
  Wil je meer weten over ISRC, kijk dan op de FAQ pagina.
 8. Tenslotte: check én dubbelcheck je mix(en) zorgvuldig voordat je ze naar mij doorstuurt!

Loudness (volume), is het echt zo belangrijk?

Het menselijk gehoor is bijzonder gevoelig voor veranderingen in volume. Zodra een song 1 dB harder wordt afgespeeld zal het merendeel van de luisteraars de luidere song als beter ervaren.

Maar we hebben zelf de beschikking over een volumeknop, dus we kunnen iedere song afspelen zo luid als we maar willen.
Bovendien zal door loudness normalization iedere track in een playlist globaal op hetzelfde volume worden afgespeeld.

Sterker: muziek die minder hard is gemasterd behoudt meer van de oorspronkelijke energie in een opname (transients, microdynamiek) en zal levendiger klinken dan wanneer een extreem hard gemasterde song op exact hetzelfde volume wordt afgespeeld.

Loudness normalization en Spotify

Zonder loudness normalization (optie 'volume normaliseren' in de instellingen van Spotify) wordt iedere song op het volume afgespeeld waarop het is gemasterd. Het aanleveren van een luide master zal er zeker voor zorgen dat je song harder wordt afgespeeld.

Maar: zodra loudness normalization wordt ingeschakeld, worden alle songs op Spotify (en de andere streamingdiensten) afgespeeld op een genormaliseerd volume. Dit zorgt ervoor dat luid gemasterde nummers zachter zullen worden afgespeeld met minder energie en minder dynamiek als resultaat.

Tijdens een mastersessie ligt de focus niet zozeer op volume maar vooral op energie en dynamiek. Elke song, album of ep heeft in mijn oren een bepaald "ideaal volume". Dit volume hangt af van een aantal factoren waarbij genre een hele belangrijke is.

Muziek draait om connectie en die connectie wordt alleen maar beter als muziek echt goed klinkt!

Dit is wat Spotify zelf zegt over loudness normalization. (Engels)

Spotify.png


Hieronder een voorbeeld van wat er is gebeurd tijdens de loudness war met 'Sledge Hammer' van Peter Gabriel.
Is harder echt beter en lijkt het meer impact te hebben? Of (b)lijkt de originele master uit 1986 toch meer energie en connectie te hebben?


"Renzo heeft de tracks van onze eerste EP gemasterd, naar volle tevredenheid!
De nummers zijn echt een stuk dynamischer geworden, elke euro waard. Ook denkt Renzo prima mee in de rest van het proces, bijvoorbeeld het toekennen van ISRC's en het aanleveren bij de drukkerij.
Onze volgende EP en het album worden wat ons betreft ook door Masterenzo Mastering gedaan!"
Jasper van Vught, The Legendary Orchestra Of Love (Rock)

Meer info?

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

 

 

 

 

 

Columns Popunie

 

 

 

 

 

 

Samples

 

 

 

 

 

 

Video

 

 

 

 

 

 

Releases

 

 

 

 

 

 

Reviews

 

 

 

 

 

 

Apparatuur

 

 

 


"Een gedreven professional die een hele mooie sound neerzet en heel goed weet wat de muziek vraagt."
Dina (Singer-Songwriter met West Afrikaanse invloeden)
Albums "Heart" en "My Own Way"


Masterenzo Mastering is door Apple gecertificeerd om bestanden conform Apple Digital Master aan te leveren.
Wil je meer weten over Apple Digital Masters? Lees de paper. (Engels)

Apple-Digital-Masters.png

Boekingen | Contactgegevens

Vul het formulier in en ontvang een offerte op maat

Boek hier je mastersessie

Gebruik het formulier als je een mastersessie wilt boeken en ontvang een offerte op maat. Ook als je een bericht wilt sturen kun je het formulier gebruiken.

Hoe meer nummers je gemasterd wilt hebben, hoe hoger de korting op de totaalprijs, mits de songs gebundeld zijn in 1 sessie. Korting start vanaf 4 songs.

Voor de uiteindelijke prijs maakt het geen verschil of je de mastering sessie bijwoont of niet.

Required
Required
Europe/Amsterdam

Lees eerst de instructies voor het voorbereiden van je songs voor mastering voordat je je files uploadt!

Normaal gesproken zullen singles na 1 of 2 werkdagen klaar zijn. Mocht je vastzitten aan een deadline: laat het me weten, dan kan ik daar met de planning rekening mee houden.

Om je mixen te sturen kun je WeTransfer gebruiken:

Adres studio

Masterenzo Mastering
Renzo van Riemsdijk
Schielaan 17
3043 HA Rotterdam

- Gratis parkeren -


 telephone.png    06-21 462 953

 envelope.png    renzo[at]masterenzo.nl

 globe.png    www.masterenzo.nl

 WeTransfer.png    masterenzo.wetransfer.com


Kamer van Koophandel Rotterdam: 24 34 28 39

btw-nummer: NL001919857B67Renzo in de studio van Masterenzo Mastering

© 1973 Masterenzo Mastering | Rotterdam