• slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
foto's: Martin Dijkstra

"Premium Mastering Studio"

"Renzo is een ware professional die een hoge kwaliteit levert. Hij is snel en erg relaxed om mee te werken. Tnx voor het puike werk Renzo!"
Martijn Spierenburg, Spierenburg Music (Componist, sound design, toetsenist Black Nazareth, Within Temptation)

Mastering bij Masterenzo

Masterenzo Mastering is de studio van masteringtechnicus Renzo van Riemsdijk in Rotterdam.

Tijdens mastering wordt het uiterste uit een mix gehaald voor een maximale luisterervaring op elk afspeelmedium en in elke setting. Een goede master geeft energie en brengt daarmee de ultieme connectie tussen artiest en luisteraar.

Denk bijvoorbeeld aan een vinyl album in alle rust met een goed glas wijn of whisky tegenover een fietstocht door stad of platteland met je favoriete muziek op je koptelefoon of oortjes.

Masterenzo Mastering doet geen opname of mix, alleen mastering.

Visie en Werkwijze

Als voormalig professioneel gitarist ben ik bekend met de verschillende invalshoeken van een productie. Hierdoor kan ik mixen vertalen naar masters die verbinden met de buitenwereld.

Tijdens een mastersessie neem ik het best klinkende nummer met de meeste energie als uitgangspunt om vervolgens de rest van de songs van het album naar eenzelfde niveau te tillen. Alles draait bij mastering om energie.

Mijn visie is enigszins beïnvloed door mastering icoon Bernie Grundman, een Amerikaanse engineer en verantwoordelijk voor de sound van vele legendarische albums, waaronder 'Aja' van Steely Dan, Prince's 'Purple Rain' en 'Thriller' van Michael Jackson.
Zijn visie, oren en zijn filosofie over mastering zijn een mooi voorbeeld van transparantie, muzikaliteit, energie en connectie.

Geboren in de jaren '70 ben ik zeer geïntrigeerd door de verbluffende geluidskwaliteit van vele albums uit die tijd. Luister bijvoorbeeld eens naar 'Rumours' van Fleetwood Mac en wees getuige van het ontzettend hoge niveau van de productie (en de geluidskwaliteit) en vraag jezelf af: Is harder ook echt beter?

Werk

Masterenzo Mastering heeft albums en ep's van vele artiesten gemasterd waaronder Ocobar, Boudewijn de Groot, Charlie Dée/Hédi Carlee en producer/gitarist Stefan Helleblad van Within Temptation.

Ander werk bestaat onder meer uit mastering van leaders voor radiostations en commercials voor radio en TV van o.m. Eliza Was Here, Campina en Auping.

De Mastered by Masterenzo Mastering playlist op Spotify bevat een ruime selectie van albums, ep's en songs gemasterd door Masterenzo Mastering.


De Mastersessie

Als je songs gemasterd wilt hebben kun je het contactformulier onderaan deze pagina gebruiken.
Als je wilt, luister ik een mix eerst zodat ik je kan voorzien van feedback. Overweeg je een fysieke release? Kijk bij de services voor meer info.

Tijdens een bijgewoonde sessie is het belangrijk om de oren rust te gunnen tijdens een pauze. Onze tuin is hiervoor uitermate geschikt.
Bakker Van den Berg maakt de lekkerste broodjes en bevindt zich op slechts 3 minuten lopen van de studio.

Ik moedig je aan de sessie bij te wonen: de kosten voor een bijgewoonde sessie zijn gelijk aan de kosten van een niet bijgewoonde mastersessie.

Over Masterenzo

Renzo portrait_1.pngHi! Ik ben Masterenzo ofwel Renzo van Riemsdijk. Geboren in het Gelderse Ede in het jaar 1973 ontdekte ik op 15-jarige leeftijd de gitaar. Drie jaar later speelde ik elektrisch gitaar in mijn eerste band.

Na een studie chemie in Arnhem besloot ik mijn hart te volgen en begon ik midden jaren '90 met een studie elektrisch gitaar aan het Rotterdams Conservatorium. Tijdens en na mijn studie ben ik als gitarist (elektrisch, akoestisch en lapsteel) betrokken geweest bij vele projecten en heb ik gespeeld in tal van bands, veelal in het pop/rock en singer-songwriter genre. Tijdens mijn studie ontwikkelde ik een bovengemiddelde interesse in de uiteindelijke klank van opnames.

In 2003 leidde dit tot de start van mijn eerste mastering studio aan huis. Na 6 jaar te hebben gewerkt in mijn thuisstudio ben ik gaan werken in Rotterdamse studio's als de Excess Studio's (2009-2012) en de Real Music Room (2012-2015, tegenwoordig onder de naam Okapi Recordings). Met de ervaring opgedaan in de loop van de jaren besloot ik in 2015 een volwaardige mastering studio te bouwen: Masterenzo Mastering, gelegen in het Rotterdamse Overschie.

In 2021 is de studio verhuisd naar een grotere locatie (ook in Overschie). De nieuwe studio klinkt beter dan ooit.

Naast mastering luister ik graag naar muziek op vinyl of cd. Ik ben een groot fan van chocolade, goede koffie en Schotse whisky en ik kook graag. Regelmatig ben ik met vrienden te vinden in de Rotterdamse binnenstad.


Lees meer over mij in het interview wat ik in 2020 gaf aan journalist Lex Bezemer van het Algemeen Dagblad.

Columns Popunie

Ik schrijf maandelijks columns over mastering voor het Rotterdamse muziekplatform Popunie. Is mastering echt "black art"?


Diensten

Inbegrepen in de basisprijs voor mastering bij Masterenzo:

 • Feedback op je mixen.
 • Masters in hoge resolutie (24 bit).
 • 24 en 16 bit masters voor streaming muziekdiensten (Spotify, Deezer, Tidal, Apple Music, YouTube etc.).
  Vele distributeurs (aggregators, de partij tussen artiest en streamingdiensten) accepteren 24 bit bestanden.
 • Het embedden van ISRC codes (indien beschikbaar) om de verdeling van muziekrechten te vergemakkelijken.
 • Revisie van je masters, totdat je 100% tevreden bent met het eindresultaat.

Extra Services:

 • Compilatie van nummers voor een release op vinyl of muziekcassette.
 • Compilatie en creatie DDP-bestand voor een release op cd, inclusief toevoegen van ISRC-codes en CD-Text.
 • Alternatieve afleverformaten (EBU-R128, radio, TV).

Ik moedig je aan om de mastersessie bij te wonen: er is geen verschil in prijs tussen een bijgewoonde of een niet bijgewoonde sessie. 


Stuur je mixen via WeTransfer:


De Masterclass

Ik krijg regelmatig de vraag mijn kennis en ervaring over mastering te delen. De schakel tussen mix en master is erg belangrijk. De Masterclass bestaat uit een 3 uur durende privésessie in de studio waarin ik dieper in zal gaan op wat er zoal tijdens een mastersessie gebeurt en waarom een betere mix leidt tot het beste eindresultaat. Er komen verschillende onderwerpen aan bod zoals afluistering, akoestiek en mastering voor verschillende media.

Verwacht niet dat je na een dag een masteringtechnicus bent, maar zie het als een leuke ochtend of middag met koffie, kennis en een kijkje in de keuken die mastering heet.

De Masterclass kan ook online gegeven worden met de mogelijkheid om meerdere deelnemers uit te nodigen.


Everlearn mastering training

Voor Everlearn, een online platform voor creatieve en zakelijke dienstverlening, heb ik hier in de studio een training mastering opgenomen. In ruim 4 uur leg ik uit wat mastering is en wat er zoal bij komt kijken. Ik leg uit wat ik zoal gebruik tijdens een mastersessie en hoe masters kunnen worden afgeleverd voor de verschillende typen media zoals streaming en vinyl.

Het is een training voor diegene die meer wil weten over wat dit mooie vak zoal inhoudt. Daarnaast kan de cursus ook heel goed dienen als naslagwerk; alle onderwerpen zijn overzichtelijk in (sub)hoofdstukken ingedeeld.

Interesse? Klik hieronder op de knop om naar de cursuspagina te gaan.


"De keuze voor jouw mastering studio is een gevoelskwestie geweest.
Ik ben je erkentelijk voor je oprechtheid, aandacht en uitleg en ook het proces vond ik erg leuk.
Naar mijn mening zijn de tracks vele malen beter gaan klinken en ik ben dan ook zeer tevreden."

Misha Schreiner (Pop, Alternative)

Tarieven

Masterenzo Mastering hanteert een basistarief van 55 euro per song.
Masters geoptimaliseerd voor streaming zijn bij de prijs inbegrepen.

Hoe meer songs je wilt laten masteren in 1 sessie, des te voordeliger wordt het totaalbedrag.
Vanaf 4 songs wordt mastering goedkoper per song.

 • Compilatie voor een standaard 2 kanten vinyl (10" of 12"): 55 euro.
 • DDP fileset voor cd-productie: 55 euro.
 • Compilatie voor een standaard release op muziekcassette (2-kanten): 55 euro.
 • Alternatieve masters, zoals instrumentals (met identieke processing): 20 euro per song.
 • Aanleveren van masters in een ander formaat (EBU-R128, EAR): 10 euro per song.
 • De Masterclass, 3 uur: 220 euro.

Betaling via bankoverschrijving (factuur of Tikkie).

Alle genoemde bedragen zijn exclusief 21% btw.

Buiten Nederland en binnen de EU betaal je geen btw als je een geldig btw-nummer kunt overleggen.
Eigenaar van een bedrijf buiten de EU? In dat geval geldt de btw-wetgeving van het eigen land.


"Masterenzo heeft ervoor gezorgd dat mijn eindproduct naar een hoger plan is getild. Alle details en nuances in de mix zijn subtiel geaccentueerd en alle nummers samen zijn een echt geheel geworden met een extra drive en glans.
Thanks Renzo, volgende keer weer!"
John F Klaver, John F Klaver Band (Blues, Americana, Pop)

Nuttige Informatie

Voorbereiding van songs voor mastering

 1. Check en dubbelcheck je mixen zorgvuldig voordat je ze doorstuurt voor mastering.
 2. Heb je een stel extra oren nodig tijdens het mixproces? Stuur me vooraf de mixen, ik zal er aandachtig naar luisteren en feedback geven. Alles wat nodig is voor een zo goed mogelijk eindproduct!
 3. Houd rekening met wat headroom wanneer mixen gebounced worden naar stereo. Digitale clips (pieken boven 0dBFS) zijn niet bevorderlijk voor het eindresultaat. Volume is bij een mix sowieso minder van belang.
 4. Gebruik geen leveling tools zoals limiters of normalizers op de stereo bus, tenzij ze een onderdeel zijn van de sound.
 5. Verander nooit de sample rate (kHz) van de files.
 6. Bounce je bestanden als 24 bit of 32 bit floating point data files (wav of aif), 16 bit en mp3 bestanden zijn niet geschikt voor mastering. Als je 24 bit bestanden aanlevert, is het een goede gewoonte om 24 bit dither gebruiken als allerlaatste stap voor het bouncen/renderen van je mix. Gebruik geen noise shaping.
 7. Vergeet niet om een ISRC-nummer aan te vragen, het is gratis. Check de Sena website voor info en om een code aan te vragen.
  Wil je meer weten over ISRC, kijk dan op de FAQ pagina.
 8. Check én dubbelcheck je mixen zorgvuldig voordat je ze naar mij doorstuurt!

Loudness (volume), is het echt zo belangrijk?

Het menselijk gehoor is bijzonder gevoelig voor veranderingen in volume. Zodra een song 1 dB harder wordt afgespeeld zal het merendeel van de luisteraars de luidere song als beter ervaren.

Maar we hebben zelf de beschikking over een volumeknop, dus we kunnen iedere song afspelen zo luid als we maar willen.
Bovendien zal door loudness normalization iedere track in een playlist globaal op hetzelfde volume worden afgespeeld.

Sterker: muziek die minder hard is gemasterd behoudt meer van de oorspronkelijke energie in een opname (transients, microdynamiek) en zal levendiger klinken dan wanneer een hard gemasterde song op hetzelfde volume wordt afgespeeld.

Loudness normalization en Spotify

Zonder loudness normalization (optie 'volume normaliseren' bij de instellingen van Spotify) wordt iedere song op het volume afgespeeld waarop het is gemasterd. Het aanleveren van een luide master zal er zeker voor zorgen dat je song harder wordt afgespeeld.

Maar: zodra loudness normalization wordt ingeschakeld, worden alle songs op Spotify (en andere streamingdiensten) afgespeeld op een genormaliseerd volume. Dit zorgt ervoor dat luid gemasterde nummers zachter zullen worden afgespeeld met minder energie en minder dynamiek als resultaat.

Tijdens een mastersessie ligt de focus niet zozeer op volume maar vooral op energie en dynamiek. Elk album en iedere song heeft mijns inziens een bepaald "ideaal volume". Dit volume hangt af van een aantal factoren waarbij genre erg belangrijk is.

Tegenwoordig staat bij steeds meer streamingdiensten loudness normalization standaard ingeschakeld.


Hieronder een voorbeeld van wat er is gebeurd tijdens de loudness war met 'Sledge Hammer' van Peter Gabriel.
Is harder echt beter? Of (b)lijkt de originele master uit 1986 toch meer energie en connectie te hebben?


"Renzo heeft de tracks van onze eerste EP gemasterd, naar volle tevredenheid!
De nummers zijn echt een stuk dynamischer geworden, elke euro waard. Ook denkt Renzo prima mee in de rest van het proces, bijvoorbeeld het toekennen van ISRC's en het aanleveren bij de drukkerij.
Onze volgende EP en het album worden wat ons betreft ook door Masterenzo Mastering gedaan!"
Jasper van Vught, The Legendary Orchestra Of Love (Rock)

Meer info?

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

 

 

 

 

 

Werk

 

 

 

 

 

 

Columns Popunie

 

 

 

 

 

 

De Studio

 

 

 

 

 

 

Video

 

 

 


"Een gedreven professional die een hele mooie sound neerzet en heel goed weet wat de muziek vraagt."
Dina (Singer-Songwriter met West Afrikaanse invloeden)
Albums "Heart" en "My Own Way"


Masterenzo Mastering is door Apple gecertificeerd om bestanden conform Apple Digital Master aan te leveren.
Wil je meer weten over Apple Digital Masters? Lees de paper. (Engels)

Apple-Digital-Masters.png

Boekingen | Contactgegevens

Vul het formulier in en ontvang een offerte op maat

Boek een mastersessie

Gebruik het formulier als je een mastersessie wilt boeken en ontvang een offerte op maat. Ook als je me een bericht wilt sturen kun je het formulier gebruiken.

Hoe meer nummers je gemasterd wilt hebben, hoe hoger de korting op de totaalprijs, mits de songs gebundeld zijn in 1 sessie. Korting start vanaf 4 songs.

Voor de uiteindelijke prijs maakt het geen verschil of je de mastering sessie bijwoont of niet.

Required
Required
Europe/Amsterdam

Lees eerst de instructies voor het voorbereiden van je songs voor mastering voordat je je files uploadt!

Normaal gesproken zullen singles na 1 of 2 werkdagen klaar zijn. Mocht je vastzitten aan een deadline: laat het me weten, dan kan ik daar met de planning rekening mee houden.

Om je mixen te sturen kun je WeTransfer gebruiken:


Adres studio

Masterenzo Mastering
Renzo van Riemsdijk
Schielaan 17
3043 HA Rotterdam

- gratis parkeren -


 telephone.png    06-21 462 953

 envelope.png    renzo[at]masterenzo.nl

 globe.png    www.masterenzo.nl

 WeTransfer.png    masterenzo.wetransfer.com


Kamer van Koophandel Rotterdam: 24 34 28 39

btw-nummer: NL001919857B67


Renzo in de studio van Masterenzo Mastering

© 1973 Masterenzo Mastering | Rotterdam