"premium
mastering
studio"

Coronavirus update

Het coronavirus treft ons allemaal.
De mastersessies bij Masterenzo Mastering zullen normaal doorgang vinden,
echter zullen alle bijgewoonde (attended) sessies worden opgeschort tot nader bericht.

Laten we hopen dat dit snel eindigt en dat de situatie op termijn weer enigszins normaal zal worden.

Blijf gezond, blijf binnen en blijf (fantastische) muziek maken!

Mastering bij Masterenzo

Masterenzo Mastering is de mastering studio van engineer Renzo van Riemsdijk in Rotterdam.
Masterenzo Mastering doet geen opname of mix, alleen mastering!

Bij mastering wordt het uiterste uit een mix gehaald voor een maximale luisterervaring op elk afspeelmedium en in elke setting.

Denk bijvoorbeeld aan een vinyl album in alle rust met een goed glas wijn of whiskey (iets anders mag ook) tegenover een fietstocht door de stad met je favoriete muziek op je koptelefoon.
 

Waarom Masterenzo Mastering?


Bij mastering zijn een aantal zaken erg belangrijk:

 1. Ervaring! -Ervaring kun je niet kopen of leren uit een boekje. Een stel goed getrainde oren met een ruime ervaring van meer dan 16 jaar zijn zo'n beetje het belangrijkste instrument van een masteraar.
 2. Emotionele impact en connectie: goede mastering verbindt muziek met jou, de luisteraar, en vertelt het verhaal van een song, ep of album zoals de artiest het bedoeld heeft. Het draait allemaal om:
 3. Energie! -Volume is tegenwoordig van ondergeschikt belang onder meer vanwege loudness normalization, een middel wat gebruikt wordt door streaming muziekservices zoals Spotify en iTunes om het afspeelvolume van verschillende tracks gelijk te houden.
 4. De technische kant: het maken van de juiste files voor een release via de verschillende kanalen (streaming/YouTube, vinyl, cd, cassette).
  Editing en compilatie van de files voor een release op vinyl of cd hoort hier ook bij.

Masterenzo Mastering heeft albums en ep's van vele artiesten gemasterd waaronder Stevie Ann, Phil Bee's Freedom, de John F Klaver Band, Simon Stokvis, Bart Voncken en Gery Mendes.

Op Spotify is een playlist beschikbaar met daarin tracks, albums en ep's, allemaal gemasterd door Masterenzo Mastering. En Luister (en kijk) ook eens naar de YouTube video's of de mastering voorbeelden.

Of neem een kijkje bij de columns die ik maandelijks schrijf voor de Rotterdamse Popunie.
Naast de techniek besteed ik aandacht aan de rol die muziek tegenwoordig speelt in ons dagelijks leven.

Visie en Werkwijze

Masterenzo Mastering valt op door een zeer persoonlijke benadering met een gunstige prijs-kwaliteitsverhouding.

Mijn visie is sterk beïnvloed door mastering icoon Bernie Grundman, een Amerikaanse engineer die vele prachtige albums heeft afgeleverd, waaronder 'Aja' van Steely Dan, Prince's 'Purple Rain' en 'Thriller' van Michael Jackson. Zijn visie, oren en mastering filosofie zijn een schoolvoorbeeld van transparantie, muzikaliteit, energie en connectie.

Tijdens een masteringsessie ga ik uit van het best klinkende nummer met de meeste energie. Deze song fungeert als uitgangspunt. De andere tracks breng ik met precisie en aandacht naar hetzelfde niveau van energie en 'vibe'.

Van huis uit ben ik gitarist, al speel ik niet meer live. Ik weet wat ik wil horen en kan dit vertalen in mastering die verbindt met de buitenwereld, met de luisteraar. 
Mijn manier van werken kenmerkt zich door het behalen van een maximaal resultaat met minimale ingrepen.

Geboren in de jaren '70 ben ik zeer geïntrigeerd door de verbluffende geluidskwaliteit van vele albums uit die tijd. Luister bijvoorbeeld eens naar 'Rumours' van Fleetwood Mac en wees getuige van het ontzettend hoge niveau van de productie (en de geluidskwaliteit) en vraag jezelf af: is harder ook echt beter?


Als je je tracks gemasterd wilt hebben kun je het formulier onderaan deze pagina gebruiken. Na invullen van het formulier en het doorsturen van je bestanden via WeTransfer neem ik contact met je op voor een offerte op maat.
Na akkoord ga ik gelijk aan de slag met als voordeel dat ik je tracks al heb kunnen luisteren. Dat werkt prettig en snel.

Als je wil dat ik de mixen eerst beluister zodat ik nog feedback kan geven: geen probleem. Geef het aan en je hoort van me zodra ik de mixen beluisterd heb.

N.B. Het bijwonen van de mastersessie brengt geen extra kosten met zich mee!

Tijdens een bijgewoonde sessie is het ook belangrijk om de oren wat rust te gunnen tijdens een pauze. Onze tuin is hiervoor uitermate geschikt.
Bakker Van den Berg maakt de lekkerste broodjes en bevindt zich op slechts 3 minuten lopen van de studio.

De studio

De studio is gelegen in een sfeervol oud huis uit 1927. Het idee achter de studio is om een huiskamersfeer te creëren.
De kamer klinkt bijzonder goed en maakt connectie met de buitenwereld via prachtige glas-in-lood ramen en daglicht.

Korte signaalweg: een krachtig enkel rack met een uitgekiende selectie van gemodificeerde buizen en solid state apparatuur voor maximale flexibiliteit.
Analoge apparatuur wordt aangevuld met enkele plug-ins voor processing niet haalbaar met analoge gear: een sprookjeshuwelijk tussen analoog en digitaal....

Het hart van de studio bestaat uit de op eigen specificaties door de geniale Joost Riphagen gebouwde speakers met Peerless en Vifa drivers en externe crossovers. Ze passen akoestisch perfect in de ruimte en vormen samen met de Amphion Two15 speakers de perfecte afluistering voor mastering: nauwkeurig én muzikaal.

Neem gerust contact op als je vragen hebt over wat Masterenzo Mastering voor jouw band of project kan betekenen!

 • Masterenzo working at his mastering studio
 • Masterenzo Mastering rack
 • The mastering studio
 • The rack
 • Studio overview Masterenzo Mastering
 • Studio rack and desk
 • Masterenzo Mastering speaker systems
 • Masterenzo at work

"Renzo heeft de tracks van onze eerste EP gemasterd, naar volle tevredenheid!
De nummers zijn echt een stuk dynamischer geworden, elke euro waard. Ook denkt Renzo prima mee in de rest van het proces, bijvoorbeeld het toekennen van ISRC's en het aanleveren bij de drukkerij.
Onze volgende EP en het album worden wat ons betreft ook door Masterenzo Mastering gedaan."
Jasper van Vught, The Legendary Orchestra Of Love (Rock)

Over Masterenzo

Masterenzo.pngMasterenzo Mastering is opgericht in 2015 door Renzo van Riemsdijk (Ede, 1973).

Na een studie chemie begon mijn muzikale carrière midden jaren '90 met een studie elektrisch gitaar aan het Rotterdams Conservatorium.
Tijdens en na mijn studie heb ik als gitarist (elektrisch, akoestisch en lapsteel) aan veel projecten meegedaan en heb ik in vele bands gespeeld, veelal in het pop/rock en singer-songwriter genre.

De groeiende interesse in de kwaliteit en uiteindelijke klank van opnames leidde in 2003 tot de start van mijn eigen mastering homestudio: de Masterenzo Audio Room.

Na 6 jaar te hebben gewerkt in mijn thuisstudio ben ik gaan werken in Rotterdamse studio's als de Excess Studio's (2009-2012) en de Real Music Room (2012-2015). Medio 2015 was de tijd rijp voor een volgende stap: een eigen volwaardige mastering studio: Masterenzo Mastering, gelegen in het Rotterdamse Overschie.

Naast mastering luister ik graag naar muziek op vinyl of cd. Ik ben een groot fan van chocolade, goede koffie en Schotse whisky en ik kook graag. Regelmatig ben ik met vrienden te vinden in de Rotterdamse binnenstad.

Columns

Ik schrijf maandelijks columns over mastering voor het Rotterdamse muziekplatform Popunie. Hiermee hoop ik de vele onduidelijkheden die er bestaan over mastering (is mastering echt "black art"?) zoveel mogelijk op te helderen.

Ik beschrijf zowel de emotionele kant van onze muziekbeleving als de meer technische zaken rond het vak mastering.
Nieuwsgierig geworden?


"Renzo is een ware professional die een hoge kwaliteit levert. Hij is snel en erg relaxed om mee te werken. Tnx voor het puike werk Renzo!"
Martijn Spierenburg, Spierenburg Music (Producer)

Prijzen

Masterenzo Mastering hanteert een basistarief van 50 euro per track.
 

Voor dit bedrag krijg je

 1. Feedback op je mixen. Als je wil dat ik eerst naar je mixen luister voor wat extra feedback: geen probleem, laat het me weten via het contactformulier of stuur me een e-mail.
 2. Masters in hoge resolutie (24-bit)
 3. 16 en 24-bit masters voor streaming muziekdiensten zoals Spotify, Deezer, Tidal, Apple Music, YouTube etc.
  Sommige aggregators (partij tussen artiest en streamingdienst) accepteren naast 16-bit ook 24-bit bestanden.
 4. Revisies van je masters, 100% tevreden zijn met het eindresultaat vind ik erg belangrijk

Hoe meer tracks je wilt laten masteren, des te voordeliger wordt het totaalbedrag. Al vanaf 4 songs is mastering voordeliger per song.

Neem contact met me op als je meerdere tracks gemasterd wilt hebben (zoals een album of ep) en je ontvangt direct een offerte op maat!

Wil je je muziek uitbrengen op vinyl, dan worden er aparte files voor de verschillende kanten van de LP gemaakt.
De kosten hiervoor bedragen 30 euro.

Heb je plannen voor een release op cd, dan kan ik een DDP fileset voor je maken die rechtstreeks naar de cd perserij kan worden gestuurd.
Bij de DDP wordt een speciale player geleverd (geen installatie nodig). Zo kun je een exacte kopie van de cd beluisteren en controleren.
In een DDP staat relevante informatie zoals ISRC-codes, pauzes tussen de tracks en CD-Text.
Het maken van een DDP fileset kost 30 euro.

Alternatieve masters (radio edits of instrumentals met identieke settings) kosten 20 euro per song.


Alle genoemde bedragen zijn exclusief 21% btw.

Buiten Nederland en binnen de EU betaal je geen btw als je een geldig btw-nummer kunt overleggen.
Eigenaar van een bedrijf buiten de EU? In dat geval geldt de btw-wetgeving van het eigen land.


Er is geen verschil in prijs tussen een bijgewoonde of niet-bijgewoonde mastering sessie!

Nuttige informatie

Voorbereiding van songs voor mastering

 1. Heb je hulp nodig tijdens het mixproces? Als je me vooraf de mixen stuurt dan zal ik er aandachtig naar luisteren en feedback geven.
  Alles wat nodig is om een zo hoog mogelijke kwaliteit te behalen!
 2. Houd rekening met een paar dB's headroom wanneer mixen gebounced worden naar stereo.
  Volume is bij het mixen van minder belang.
 3. Gebruik geen leveling tools zoals limiters of normalizers op de stereo bus, tenzij deze een onderdeel zijn van de sound.
 4. Verander nooit de sample rate (kHz) van de files.
 5. Vergeet niet om een ISRC-nummer aan te vragen, het is gratis! Check de Sena website als je een code wilt aanvragen.
  Wil je meer weten over ISRC, neem dan 'ns een kijkje op de FAQ pagina.
 6. Sla bestanden op als 24-bit (of 32-bit floating point) data files (.wav or .aiff), mp3 is niet geschikt voor mastering!

Mastering voor digitale muziekplatforms

streaming audio

Digitale muziekdiensten als Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer en Tidal gebruiken tegenwoordig 'loudness normalization' om er voor te zorgen dat alle afgespeelde tracks even luid klinken.

Het aanleveren van harde masters werkt hierdoor contraproductief: de algoritmes van de streamingdienst zullen het level alleen maar verlagen waardoor je muziek minder dynamisch en energiek zal gaan klinken.
Muziek die gemasterd is met aandacht voor dynamiek (loudness globaal tussen -10 en -15 LUFS) klinkt dynamischer met meer energie en meer impact!

De meeste streaming muziekdiensten werken met een loudness standaard van -14 LUFS (wat nog steeds luider is dan de door de Audio Engineering Society (AES) aanbevolen standaard van -16 LUFS).
Het is niet nodig om te mikken op een level van exact -14 LUFS, streamingdiensten houden er verschillende meetmethoden op na.

Bij Spotify en bij de meeste andere streamingdiensten kunnen 16 of 24-bit audio files worden aangeleverd. De streamingdienst zorgt voor omzetting van de tracks naar het juiste codec.

Tidal HiFi en Deezer HiFi bieden lossless audio streaming aan. Hiermee worden ongecomprimeerde FLAC bestanden afgespeeld (Free Lossless Audio Codec, cd kwaliteit). Daarnaast is Tidal een samenwerking aangegaan met MQA (Master Quality Authenticated) van het Engelse Meridian.

Spotify gebruikt Ogg Vorbis om muziek af te spelen. Apple Music, Tidal en YouTube Music gebruiken AAC codering. Deze streaming formaten zijn gecomprimeerd (lossy), net als mp3.

Als je meer wilt weten over het uploaden van je muziek op Spotify, kijk dan ook eens op de Spotify for artists FAQ pagina. Erg nuttige en waardevolle informatie!

Spotify.png


Samen stoppen we de loudness war!

Laten we de loudness war een halt toeroepen! Over onder andere het onderwerp loudness schrijf ik maandelijks columns voor het Rotterdamse muziekplatform Popunie.

Meer informatie over loudness? De technische specialisten en audio engineers van de Music Loudness Alliance hebben hierover een aantal zeer goede artikelen en aanbevelingen geschreven!
De groep wordt geleid door Florian Camerer (AUT) en bestaat verder uit Eelco Grimm (NL), Bob Ludwig, Bob Katz, Kevin Gross (VS), Thomas Lund (FIN) en Ian Shepherd (GB).

Hieronder een voorbeeld van wat er gebeurd is tijdens de loudness war met 'Sledge Hammer' van Peter Gabriel.
Is harder echt beter en meer dynamisch? Of (b)lijkt de originele master uit 1986 toch meer energie en connectie te hebben?


"Wij hebben ons (vinyl) album "Good Vibes & High Tides" laten masteren door Renzo van Masterenzo Mastering.
Al vanaf het begin was er goede communicatie en kregen we zeer nuttige feedback van Renzo over onze mix en hoe we deze het beste konden aanleveren voor de master.
We hebben ervoor gekozen om erbij te zijn tijdens het masteren. Dit hebben we als zeer prettig ervaren. Een relaxte maar geconcentreerde sfeer bij Renzo thuis, de oren rust gunnend tijdens het chillen in de tuin.
Hij wilde dat wij helemaal tevreden zouden zijn over het resultaat. En dat zijn we zeker!
Ik kan hem zeker aanbevelen om mee samen te werken. Een absolute prof en gewoon ook een hele relaxte gast!"
Sander Haagmans & Iwan Wijnen, The Whims of the Great Magnet (Stoner Rock)

Mastering voor vinyl

Bij vinyl mastering worden er twee bestanden gemaakt, één voor kant A en één voor kant B.
Vaak kunnen digitale masters prima worden gebruikt voor vinyl.

In bepaalde gevallen kan het beter zijn om aparte masters voor vinyl te maken. Dit hangt onder meer af van het volume, (de hoeveelheid) limiting en in mindere mate scherpe s/f-klanken (sibilance) en de aanwezigheid van stereo informatie in het lage-tonen-bereik.

Bij vinyl geldt wel: hoe hoger het volume, hoe korter de speelduur. Houd hier rekening mee bij het bepalen van de volgorde van stukken op het album.

Uiteindelijk maakt de technicus bij de vinyl perserij (cutting engineer) de laatste beslissingen/aanpassingen voor een technisch goede transfer naar vinyl.

Wil je 100% zekerheid? Alleen een testpersing kan eventuele technische problemen bij een release op vinyl onthullen.
Mocht je vinyl overwegen, overweeg dan zeker ook een test persing. Het kost extra tijd en geld maar is het 100% waard!

Meer info over mastering voor vinyl kun je vinden op de FAQ pagina.

Vinyl!


"Masterenzo heeft ervoor gezorgd dat mijn eindproduct naar een hoger plan is getild. Alle details en nuances in de mix zijn subtiel geaccentueerd en alle nummers samen zijn een echt geheel geworden met een extra drive en glans.
Thanks Renzo, volgende keer weer!"
John F Klaver, John F Klaver Band (Blues, Americana, Pop)

Apple Digital Masters

Het Apple Digital Masters programma (voorheen Mastered for iTunes) bestaat uit een aantal tools die er voor zorgen dat ongecomprimeerde high-res 24-bit audio bestanden (.wav of .aif) op een juiste manier worden gecodeerd naar het AAC formaat.
De tracks worden aangepast voor de hoogst mogelijke kwaliteit voor weergave via streaming of download op computer, smartphone, tablet of andere Apple-apparaten.

Masterenzo Mastering is een Apple goedgekeurde Apple Digital Masters studio.
Wil je meer weten over Apple Digital Masters? Lees de paper! (Engels)

Apple-Digital-Masters.png


"Een gedreven professional die een hele mooie sound neerzet en heel goed weet wat de muziek vraagt."
Dina (Singer-Songwriter met West Afrikaanse invloeden)
Album My Own Way

Meer info?

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

 

 

 

 

 

Columns

 

 

 

 

 

 

Samples

 

 

 

 

 

 

Video

 

 

 

 

 

 

Discografie

 

 

 

 

 

 

Reviews

 

 

 

 

 

 

Apparatuur

 

 

 


"Sinds ik kennisgemaakt heb met Renzo en zijn werk realiseer ik me hoe slecht ik voorheen luisterde."
P.H. Devos (Singer-Songwriter, Folk)

Contactgegevens Masterenzo Mastering

Vul het formulier in en ontvang een offerte op maat

Aanvraag mastering

Gebruik dit formulier als je een offerte op maat wilt ontvangen gebaseerd op 50 euro per track (excl. 21% BTW) of als je me een bericht wil sturen.
Hoe meer tracks je gemasterd wilt hebben, hoe hoger de korting op de totaalprijs.

Voor de uiteindelijke prijs maakt het geen verschil of je de mastering sessie bijwoont of niet.

Vereist
Vereist

Lees eerst de instructies voor het voorbereiden van je songs voor mastering voordat je je files uploadt.

Voor het uploaden van bestanden kun je het beste WeTransfer gebruiken.

Normaal gesproken zullen je tracks binnen 2 of 3 werkdagen klaar zijn.
Mocht je vastzitten aan een deadline: laat het me weten, dan kan ik daar rekening mee houden!

Studio adres

Masterenzo Mastering
Renzo van Riemsdijk
Schielaan 32 A
3043 HC Rotterdam

 telephone.png    06-21 462 953

 envelope.png    renzo[at]masterenzo.nl

 globe.png    www.masterenzo.nl

 WeTransfer.png    masterenzo.wetransfer.com


Kamer van Koophandel Rotterdam: 24 34 28 39

btw-nummer: NL001919857B67Renzo in de studio van Masterenzo Mastering

© 1973 Masterenzo Mastering | Rotterdam