Mastering bij Masterenzo

Masterenzo Mastering is de mastering studio van engineer Renzo van Riemsdijk in Rotterdam.

Mastering is het prepareren van muziek voor een release via muziekplatforms als Spotify, Apple Music, iTunes, Deezer etc. of voor release op vinyl of cd.
Na de mix wordt in de mastering studio de maximale impact, energie en emotie uit de songs gehaald en de songs gaan klinken als een volwaardig album of ep.

Daarnaast zijn technische voorbereidingen voor de release zoals het aanmaken van de juiste bestanden voor verschillende media (cd, vinyl of streaming) een belangrijke taak voor de mastering engineer.

De studio is gelegen in een sfeervol oud huis uit 1927. Het idee achter de studio is om een huiskamersfeer te creëren.
De kamer klinkt bijzonder goed en maakt connectie met de buitenwereld via prachtige glas-in-lood ramen en daglicht.

Mijn filosofie is om met minimale ingrepen een maximaal resultaat te behalen. Het best klinkende nummer met de meeste energie fungeert als uitgangspunt voor de mastersessie. De andere tracks worden met precisie en aandacht naar hetzelfde niveau van energie en vibe gebracht.

Hart van de studio is het op eigen specificaties door de geniale Joost Riphagen gebouwde monitor systeem met Peerless en Vifa drivers. Het systeem past akoestisch perfect in de ruimte en samen met de Amphion Two15 speakers maakt dit tot de perfecte afluistering voor mastering: nauwkeurig én muzikaal.

Een enkel rack met een uitgekiende selectie van (gemodificeerde) buizen en solid state apparatuur zorgt voor een korte signaalweg en maximale flexibiliteit.
De analoge apparatuur wordt aangevuld met enkele plug-ins voor processing die niet haalbaar is met analoge apparatuur. Een prachtig huwelijk tussen analoog en digitaal!

Aarzel niet om contact met me op te nemen als je vragen hebt over wat Masterenzo Mastering voor jouw band of project kan betekenen!

Als je een mastersessie wilt boeken kun je ook het contactformulier onderaan deze pagina gebruiken.

Masterenzo Mastering heeft de mastering verzorgd voor vele artiesten waaronder Stevie Ann, Phil Bee's Freedom, de John F Klaver Band, Simon Stokvis en Gery Mendes.

Masterenzo Mastering is een door Apple goedgekeurde Mastered For iTunes mastering studio. Lees hier meer informatie over het Apple Mastered For iTunes programma (Engels).

MFiT-ENG.png

 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide

Over Masterenzo

Masterenzo.jpgMasterenzo Mastering is opgericht in 2015 door Renzo van Riemsdijk (Ede, 1973).

Na een studie chemie begon mijn muzikale carrière midden jaren '90 met een studie elektrisch gitaar aan het Rotterdams Conservatorium.

Tijdens en na mijn studie heb ik als gitarist (electrisch, akoestisch en lapsteel) aan veel projecten meegedaan en heb ik in vele bands gespeeld, veelal in het pop/rock en singer-songwriter genre. De groeiende interesse in de kwaliteit en uiteindelijke klank van opnames leidde in 2003 tot de start van mijn eigen mastering homestudio: de Masterenzo Audio Room.

Na 6 jaar te hebben gewerkt in mijn thuisstudio ben ik gaan werken in Rotterdamse studio's als de Excess Studio's (2009-2012) en de Real Music Room (2012-2015). Medio 2015 was de tijd rijp voor een volgende stap: een eigen volwaardige mastering studio: Masterenzo Mastering.

Masterenzo Mastering valt op door een zeer persoonlijke benadering met een gunstige prijs-kwaliteitsverhouding.

Mijn manier van werken is sterk beïnvloed door mastering icoon Bernie Grundman, een Amerikaanse engineer die vele prachtige albums heeft afgeleverd, waaronder 'Aja' van Steely Dan, Prince's 'Purple Rain' en 'Thriller' van Michael Jackson. Zijn visie, oren en mastering filosofie zijn een schoolvoorbeeld van transparantie, muzikaliteit en energie.

Geboren in de jaren '70 ben ik zeer geïntrigeerd door de verbluffende geluidskwaliteit van vele albums uit die tijd. Luister eens naar 'Rumours' van Fleetwood Mac en wees getuige van het ontzettend hoge niveau van de productie (en geluidskwaliteit) en vraag jezelf af: is harder ook echt beter?

Naast mastering luister ik graag naar muziek op vinyl of cd. Ik ben een groot fan van chocolade, goede koffie en Schotse whisky en ik kook graag. Regelmatig ben ik met vrienden te vinden in de Rotterdamse binnenstad.

Columns over mastering

Ik schrijf maandelijkse columns over mastering voor het Rotterdamse muziekplatform Popunie. Hiermee hoop ik de vele onduidelijkheden die er bestaan over mastering enigszins op te helderen.

Ik schrijf zowel over de niet-technische kant van mastering (de manier waarop we tegenwoordig naar muziek luisteren t.o.v. de jaren '70) als over technische zaken (de loudness war en het einde ervan).

De columns zijn hier te vinden.

Tarieven

Masterenzo Mastering hanteert een basistarief van 45 euro per track (excl. 21% BTW).

Neem contact met me op als je meerdere tracks gemasterd wilt hebben (bijvoorbeeld een album of ep) en je ontvangt direct een offerte op maat, passend binnen je budget.
Er is geen verschil in prijs tussen een bijgewoonde of een niet-bijgewoonde masteringsessie.

Buiten Nederland en binnen de EU betaal je geen BTW als je een geldig BTW nummer kunt overleggen. Buiten de EU betaal je sowieso geen BTW.

Informatie

Voorbereiding van songs voor mastering

 1. Heb je hulp nodig tijdens het mixproces? Stuur me de ruwe mixen, ik zal er aandachtig naar luisteren en feedback geven. Alles wat nodig is om een zo hoog mogelijke kwaliteit te behalen!
 2. Houd rekening met een paar dB's headroom wanneer mixen gebounced worden naar stereo
 3. Gebruik geen leveling tools zoals limiters of normalizers op de stereo bus
 4. Verander nooit de sample rate van de files (kHz)
 5. Vergeet niet om een ISRC-nummer aan te vragen, het is gratis! Check de Sena website voor meer info.
 6. Sla bestanden op als 32-bit of 24-bit data files (.wav or .aiff), mp3 is niet geschikt voor mastering!

Mastering voor digitale muziekplatforms

Digitale muziekdiensten als Spotify, Apple Music, Deezer en iTunes gebruiken 'loudness normalization' om er voor te zorgen dat alle afgespeelde tracks even luid klinken.
Het aanleveren van luide masters werkt hierdoor contraproductief. De algoritmes zullen het level verlagen waardoor de master minder dynamisch klinkt met minder energie.

De meeste streaming muziekdiensten werken met een loudness standaard van -14 LUFS (nog steeds luider dan de door de Audio Engineering Society (AES) aanbevolen standaard van maximaal -16 LUFS). Het is onnodig om tijdens mastering een level van exact -14 LUFS aan te houden omdat verschillende streamingdiensten gebruikmaken van verschillende meetmethoden.
Muziek die minder hard gemasterd is (globaal tussen -10 en -15 LUFS) klinkt dynamischer met meer energie en impact!

Bij Spotify en bij de andere streamingdiensten kunnen 16 of 24-bit audio files worden aangeleverd. De streamingdienst zorgt voor omzetting van de tracks naar het juiste codec. (Spotify gebruikt Ogg Vorbis voor zowel de gratis versie als de premium abonnementen, Apple Music en iTunes gebruiken AAC codering.)

Laten we de loudness war een halt toeroepen. Over onder andere het onderwerp loudness heb ik voor het Rotterdamse muziekplatform Popunie verschillende columns geschreven.

Meer informatie over loudness? De technische specialisten en audio engineers van The Music Loudness Alliance hebben hierover een aantal zeer goede artikelen en aanbevelingen geschreven!

 

Mastering voor vinyl

Vinyl masters zijn door fysieke beperkingen van het medium milder qua toon en volume dan digitale masters. Er worden twee bestanden gemaakt, één voor kant A en één voor kant B.
Digitale masters kunnen met een aantal kleine aanpassingen worden omgezet naar vinyl masters.

In bepaalde gevallen kan het beter zijn om aparte masters voor vinyl te maken. Dit hangt onder meer af van de hoeveelheid limiting, scherpe s/f-klanken (sibilance) en de aanwezigheid van stereo informatie in het lage-tonen-bereik.
Uiteindelijk maakt de vinyl-snijder bij de vinyl perserij (cutting engineer) de laatste beslissingen/aanpassingen voor een goede transfer naar vinyl.

Vinyl Record.jpg

Gemasterd voor iTunes (MFiT)

Het Apple Mastered for iTunes programma bestaat uit een aantal tools die er voor zorgen dat ongecomprimeerde High-res 24-bit audio files op een juiste manier worden gecodeerd naar het (Apple) AAC formaat.
De tracks worden aangepast voor de hoogst mogelijke kwaliteit voor weergave op computer, smartphone, tablet en andere Apple-apparaten.

Masterenzo Mastering is een Apple goedgekeurde Mastered For iTunes mastering studio.
More info over MFiT? Lees de paper! (Engels)

Meer info?

 

 

 

Veelgestelde vragen (FAQ)

 

 

 

 

 

 

Reviews

 

 

 

 

 

 

Apparatuur

 

 

 

 

 

 

Columns door Masterenzo

 

 

 

 

 

 

Mastering samples

 

 

 

 

 

 

Video

 

 

 

 

 

 

Artiesten

 

 

 

Contactgegevens Masterenzo Mastering

Studio adres

Masterenzo Mastering
Renzo van Riemsdijk
Schielaan 32 A
3043 HC Rotterdam

 telephone.png    06 21 462 953

 envelope.png    renzo[at]masterenzo.nl

 globe.png    www.masterenzo.nl


Kamer van Koophandel Rotterdam: 24 34 28 39

btw-nummer: NL168922769B01


Bericht versturen

 • Invalid form token. Please reload this form and submit again.
 • Het veld Naam: is verplicht.
 • Het veld E-mail adres: is verplicht.
 • Incorrect captcha code.
Vereist
Vereist
Captcha Code

© 1973 Masterenzo Mastering | Rotterdam