Mastering bij Masterenzo

Masterenzo Mastering is de mastering studio van engineer Renzo van Riemsdijk in Rotterdam.

Waarom Masterenzo Mastering?

Bij mastering zijn een aantal zaken erg belangrijk:

 1. Meer dan 15 jaar ervaring. Ervaring kun je niet kopen of leren uit een boekje. Een stel goed getrainde oren zijn zo'n beetje het belangrijkste instrument van een masteraar.
 2. De emotionele impact: tijdens de mastersessie wordt het uiterste uit de mix gehaald. Goede mastering vertelt het verhaal van een song, ep of album zoals de artiest het bedoeld heeft. Het gaat allemaal om energie! Volume is tegenwoordig van ondergeschikt belang.
 3. De technische kant: het maken van de juiste files voor een release via de verschillende kanalen (streaming, vinyl, cd).

Neem ook eens een kijkje bij mijn columns die ik maandelijks schrijf voor de Rotterdamse Popunie. Naast de techniek besteed ik vooral ook aandacht aan hoe we tegenwoordig muziek tot ons nemen.

De studio

De studio is gelegen in een sfeervol oud huis uit 1927. Het idee achter de studio is om een huiskamersfeer te creëren.
De kamer klinkt bijzonder goed en maakt connectie met de buitenwereld via prachtige glas-in-lood ramen en daglicht.

Mijn filosofie is om met minimale ingrepen een maximaal resultaat te behalen. Het best klinkende nummer met de meeste energie fungeert als uitgangspunt voor de mastersessie. De andere tracks worden met precisie en aandacht naar hetzelfde niveau van energie en vibe gebracht.

Korte signaalweg: een krachtig enkel rack met een uitgekiende selectie van (gemodificeerde) buizen en solid state apparatuur voor maximale flexibiliteit.
Analoge apparatuur wordt aangevuld met enkele plug-ins voor processing niet haalbaar met analoge gear: een sprookjeshuwelijk tussen analoog en digitaal....
Luister ook eens naar de Mastering samples of de YouTube video's (videoclips van gemasterde artiesten).

Hart van de studio is het op eigen specificaties door de geniale Joost Riphagen gebouwde speaker systeem met Peerless en Vifa drivers en externe crossovers. Ze passen akoestisch perfect in de ruimte en samen met de Amphion Two15 speakers zijn zij de perfecte afluistering voor mastering: nauwkeurig én muzikaal.

Neem gerust contact met me op als je vragen hebt over wat Masterenzo Mastering voor jouw band of project kan betekenen!

Als je je tracks gemasterd wilt hebben kun je ook het formulier onderaan deze pagina gebruiken. Na invullen van het formulier en het doorsturen van je bestanden via WeTransfer neem ik contact met je op voor een offerte op maat.
Na akkoord ga ik gelijk aan de slag met als voordeel dat ik je tracks al heb kunnen beluisteren. Dit werkt prettig en snel.

Masterenzo Mastering heeft albums en ep's van vele artiesten gemasterd waaronder Stevie Ann, Phil Bee's Freedom, de John F Klaver Band, Simon Stokvis, Niels van der Steenhoven en Gery Mendes.


MFiT-ENG.png

Masterenzo Mastering is een door Apple goedgekeurde Mastered For iTunes mastering studio. Lees hier meer informatie over het Apple Mastered For iTunes programma (Engels).

 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide

Over Masterenzo

Masterenzo.jpgMasterenzo Mastering is opgericht in 2015 door Renzo van Riemsdijk (Ede, 1973).

Na een studie chemie begon mijn muzikale carrière midden jaren '90 met een studie elektrisch gitaar aan het Rotterdams Conservatorium.

Tijdens en na mijn studie heb ik als gitarist (electrisch, akoestisch en lapsteel) aan veel projecten meegedaan en heb ik in vele bands gespeeld, veelal in het pop/rock en singer-songwriter genre. De groeiende interesse in de kwaliteit en uiteindelijke klank van opnames leidde in 2003 tot de start van mijn eigen mastering homestudio: de Masterenzo Audio Room.

Na 6 jaar te hebben gewerkt in mijn thuisstudio ben ik gaan werken in Rotterdamse studio's als de Excess Studio's (2009-2012) en de Real Music Room (2012-2015). Medio 2015 was de tijd rijp voor een volgende stap: een eigen volwaardige mastering studio: Masterenzo Mastering.

Werkwijze

Masterenzo Mastering valt op door een zeer persoonlijke benadering met een gunstige prijs-kwaliteitsverhouding.

Mijn manier van werken is sterk beïnvloed door mastering icoon Bernie Grundman, een Amerikaanse engineer die vele prachtige albums heeft afgeleverd, waaronder 'Aja' van Steely Dan, Prince's 'Purple Rain' en 'Thriller' van Michael Jackson. Zijn visie, oren en mastering filosofie zijn een schoolvoorbeeld van transparantie, muzikaliteit en energie.

Geboren in de jaren '70 ben ik zeer geïntrigeerd door de verbluffende geluidskwaliteit van vele albums uit die tijd. Luister eens naar 'Rumours' van Fleetwood Mac en wees getuige van het ontzettend hoge niveau van de productie (en geluidskwaliteit) en vraag jezelf af: is harder ook echt beter?

Naast mastering luister ik graag naar muziek op vinyl of cd. Ik ben een groot fan van chocolade, goede koffie en Schotse whisky en ik kook graag. Regelmatig ben ik met vrienden te vinden in de Rotterdamse binnenstad.

Columns

Ik schrijf maandelijkse columns over mastering voor het Rotterdamse muziekplatform Popunie. Hiermee hoop ik de vele onduidelijkheden die er bestaan over mastering enigszins op te helderen.

Ik schrijf zowel over de niet-technische kant van mastering (de manier waarop we tegenwoordig naar muziek luisteren t.o.v. de jaren '70) als over technische zaken (de loudness war en het einde ervan).

De columns zijn op deze pagina te vinden.

Tarieven & Info

Masterenzo Mastering hanteert een basistarief van 45 euro per track (excl. 21% BTW).

Neem contact met me op als je meerdere tracks gemasterd wilt hebben (bijvoorbeeld een album of ep) en je ontvangt direct een offerte op maat, passend binnen je budget.
Er is geen verschil in prijs tussen een bijgewoonde of een niet-bijgewoonde masteringsessie.

Buiten Nederland en binnen de EU betaal je geen BTW als je een geldig BTW nummer kunt overleggen. Buiten de EU betaal je sowieso geen BTW.

Voorbereiding van songs voor mastering

 1. Heb je hulp nodig tijdens het mixproces? Als je me vooraf de mixen stuurt dan zal ik er aandachtig naar luisteren en feedback geven.
  Alles wat nodig is om een zo hoog mogelijke kwaliteit te behalen!
 2. Houd rekening met een paar dB's headroom wanneer mixen gebounced worden naar stereo
 3. Gebruik geen leveling tools zoals limiters of normalizers op de stereo bus
 4. Verander nooit de sample rate van de files (kHz)
 5. Vergeet niet om een ISRC-nummer aan te vragen, het is gratis! Check de Sena website als je een code wilt aanvragen.
  Wil je meer weten over ISRC, dan raad ik je aan om een kijkje te nemen op de FAQ pagina.
 6. Sla bestanden op als 32-bit of 24-bit data files (.wav or .aiff), mp3 is niet geschikt voor mastering!

Mastering voor digitale muziekplatforms

Digitale muziekdiensten als Spotify, Apple Music, Deezer en iTunes gebruiken tegenwoordig 'loudness normalization' om er voor te zorgen dat alle afgespeelde tracks even luid klinken.
Het aanleveren van luide masters werkt hierdoor erg contraproductief: de algoritmes van de streamingdienst zullen het level verlagen waardoor de master minder dynamisch zal klinken.

De meeste streaming muziekdiensten werken met een loudness standaard van -14 LUFS (nog steeds luider dan de door de Audio Engineering Society (AES) aanbevolen standaard van -16 LUFS).
Het is onnodig om tijdens mastering een level van exact -14 LUFS aan te houden omdat de verschillende streamingdiensten gebruikmaken van verschillende meetmethoden.

Muziek die minder hard gemasterd is (globaal tussen -10 en -15 LUFS) klinkt dynamischer met meer energie en meer impact!

Bij Spotify en bij de andere streamingdiensten kunnen 16 of 24-bit audio files worden aangeleverd. De streamingdienst zorgt voor omzetting van de tracks naar het juiste codec. (Spotify gebruikt Ogg Vorbis voor zowel de gratis versie als de premium abonnementen, Apple Music en iTunes gebruiken AAC codering.)
Als je hier meer over wilt weten, kijk dan ook eens op de Spotify for artists FAQ pagina. Erg nuttige en waardevolle informatie!

Stop de loudness war!

Laten we de loudness war een halt toeroepen! Over onder andere het onderwerp loudness heb ik voor het Rotterdamse muziekplatform Popunie verschillende columns geschreven.

Meer informatie over loudness? De technische specialisten en audio engineers van de Music Loudness Alliance hebben hierover een aantal zeer goede artikelen en aanbevelingen geschreven!
De groep wordt geleid door Florian Camerer (AUT) en bestaat verder uit Eelco Grimm (NL), Bob Ludwig, Bob Katz, Kevin Gross (VS), Thomas Lund (FIN) en Ian Shepherd (GB).

Mastering voor vinyl

Vinyl masters zijn door fysieke beperkingen van het medium milder qua toon en volume dan digitale masters. Er worden twee bestanden gemaakt, één voor kant A en één voor kant B.
Digitale masters kunnen met een aantal kleine aanpassingen worden omgezet naar vinyl masters.

In bepaalde gevallen kan het beter zijn om aparte masters voor vinyl te maken. Dit hangt onder meer af van de hoeveelheid limiting, scherpe s/f-klanken (sibilance) en de aanwezigheid van stereo informatie in het lage-tonen-bereik.
Uiteindelijk maakt de vinyl-snijder bij de vinyl perserij (cutting engineer) de laatste beslissingen/aanpassingen voor een goede transfer naar vinyl.

Wil je 100% zekerheid: alleen een test persing kan eventuele technische problemen bij een vinyl release onthullen. Mocht je vinyl overwegen, overweeg dan zeker ook een test persing. Het kost extra tijd en geld maar is het 100% waard!

Vinyl Record.jpg

Gemasterd voor iTunes (MFiT)

Het Apple Mastered for iTunes programma bestaat uit een aantal tools die er voor zorgen dat ongecomprimeerde High-res 24-bit audio files op een juiste manier worden gecodeerd naar het (Apple) AAC formaat.
De tracks worden aangepast voor de hoogst mogelijke kwaliteit voor weergave op computer, smartphone, tablet en andere Apple-apparaten.

Masterenzo Mastering is een Apple goedgekeurde Mastered For iTunes mastering studio.
More info over MFiT? Lees de paper! (Engels)

Meer info?

 

 

 

Veelgestelde vragen (FAQ)

 

 

 

 

 

 

Reviews

 

 

 

 

 

 

Apparatuur

 

 

 

 

 

 

Columns

 

 

 

 

 

 

Samples

 

 

 

 

 

 

Video

 

 

 

 

 

 

Discografie

 

 

 

Contactgegevens Masterenzo Mastering

Vul het formulier in en ontvang een offerte op maat

Bestel mastering of stuur een bericht

Gebruik dit formulier als je een offerte op maat wilt ontvangen (op basis van 45 euro per track excl. 21% BTW) of als je me een bericht wil sturen.
Hoe meer tracks je gemasterd wilt hebben, hoe hoger de korting op de totaalprijs.

Voor de uiteindelijke prijs van de mastering sessie maakt het geen verschil of je de sessie bijwoont of niet.

Vereist
Vereist

Lees eerst de instructies voor het voorbereiden van je songs voor mastering voordat je je files uploadt.

Voor het uploaden van bestanden kun je het beste WeTransfer gebruiken.

Normaal gesproken zullen je tracks binnen 2 of 3 werkdagen klaar zijn.
Mocht je vastzitten aan een deadline: laat het me weten, dan kan ik daar rekening mee houden!

Captcha Code

Studio adres

Masterenzo Mastering
Renzo van Riemsdijk
Schielaan 32 A
3043 HC Rotterdam

 telephone.png    06-21 462 953

 envelope.png    renzo[at]masterenzo.nl

 globe.png    www.masterenzo.nl

 WeTransfer.png    masterenzo.wetransfer.com


Kamer van Koophandel Rotterdam: 24 34 28 39

btw-nummer: NL168922769B01


© 1973 Masterenzo Mastering | Rotterdam